Menjünk horgászni
Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
A kuttyogató zenéje
2. oldal
3. oldal
4. oldal
Minden oldal

 

 

 

Őseink empirikus megfigyelései nyomán derült fény igazi nagytestű ragadozó halunk különös és misztikus viselkedésére, amit már a múltban is igyekeztek a halászok kihasználni. Az akkoriban készült korabeli eszközök bármennyire egyszerűek, mégis nagyon hasznosnak bizonyultak.

Bizonyára sokak tapasztalták már, hogy csendes csónakázás közben, az evezőtoll ritmikus csobbanására, harcsarablást tapasztalunk a csónak mellett. Nagyon sokféle teória született, hogy vajon mi készteti a harcsát az eszköz használata során cselekvésre, de igazából megdönthetetlen magyarázattal még senki nem tudott szolgálni.

                 Van, aki úgy gondolja, hogy a kuttyogtatóval képzett hang hasonlít a békák vízbe ugrálásának hangjára, a béka, pedig mint táplálék, a harcsa egyik kedvence.  Mások szerint a fajtársak táplálkozásának hangját idézi, amiben késztetést érez, hogy részt vegyen. Sokan gondolják azt is, hogy ez a hang tulajdonképpen támadásra ingerli. Nagyon keveset tudunk ma még arról, hogy mi van a misztikum mögött, és miért ez a viselkedés! Az emberek és állatok génjeikben magukba hordoznak nagyon sok ősi reflexet. Valószínű, hogy valami ilyesmi munkálkodik a harcsa viselkedésében is. Az ember arca elé emeli a karját, hogy megelőzzön egy arca elleni támadást. Majdnem minden kutya génjeibe hordozza a dobástól való ösztönös félelem reflexét. A kutyáknak elég csak imitálni a dobás lehetőségét, az bizonyára menekülni fog. (Ezt azért nem javaslom kipróbálni, mert egy kiiskolázott kutya el tudja nyomni ezeket a reflexeket, és balul sülhet el a manőver). A harcsának bizony nincs füle, csak úgy, mint más halnak se, így gyakorlatilag a mi értelmezésünkben nem is hall! Dehogynem! Csak nem úgy, mint az ember. A hang, mint fizikai hullámtermészetű jelenség, nyomáshullámokat idéz elő. Ehhez, a bajuszosnak sokkal jobb receptorai vannak, mint embereknek a fül. Csak próbáljuk a lábunkat a kuttyogatás közben vízbe lógatni. Érezhetjük, hogy micsoda lökéshullámok érik a vízbe lógó testrészt! „ Gondolhatná akár azt is a bajúszos, hogy ki a franc ordítozik itt a felszínen?” Azt gondolom, nem is igazán fontos, hogy a kuttyogtató által keltett ingerek miféle reflexeket váltanak ki a bajuszosból. A lényeg az, hogy működik, mégpedig jól! Hála őseink kiváló megfigyelő képességének!